dilluns, 17 de desembre del 2007

Per negociar cal saber-ne

Hi ha coses que només les he vist a Catalunya. Ho devem tenir a la sang? Com pot ser que després de negociar un conveni força millor que l'estatal, saltin alguns dient que aquest conveni ens retalla les nostre condicions laborals?

Les nostres condicions laboral no tenen altra regulació que:
1- la que haguem negociat a les nostres empreses (i ja sabem que els acords d'empresa estan per damunt de tot) i
2- la que fixa el conveni estatal.
Per tant, com es pot dir que, allò que no solament millora el 90% de sector, sinó que està per damunt de l'únic marc que regula les nostre condicions laboral, ens ho retalla?

Doncs només es pot dir des de la..., la què...?, suposo...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha varies coses que s'ha de puntualitzar:
El conveni que s'esta negociant no es força millor que l'estatal, te coses millors i coses pitjors.
No es parla de que retalli les condicions dels treballadors del sector si no que esta per sota de les condicions de molts treballadors.
Es cert que els pactes d'empresa estan per demunt, pero depenen del bonrotllo de l'empresa i amb molta facilitat es pot tornar a perdre tot el que s'ha guanyat.
I encara estem esperant que algu ens demostri que el conveni que s'esta millorant sera millor per el 90% dels treballadors del sector, per que de moment la majoria dels representants dels treballadors que estem en contacte amb el conveni ( i la majoria no vol dir tots) estem per sobre del que s'esta negociant en gairabe tots els aspectes.
D'altre banda crec que no es una cosa propia dels catalans, si no dels que treballem en el camp social, de fet a tot arreu han tingut discusions bastant semblants.
En tot cas el que volem els que estem criticant el conveni es que aquest estigui recolzat per el maxim de treballadors, per aixo faig arribar des de aqui la proposta d'assemblea per el divendres 21 a les 13:00 a ccoo. En principi es una assemblea per delegats, pero esteu convidats tots els treballadors que volgueu dir la vostra ja que sera l'unica manera d'averiguar si el conveni que s'esta negociant millora o no les condicions dels treballadors del sector.

Anònim ha dit...

Doncs dir que les condicions d'a quest conveni són millors que l' estata en recorda allò de "en el pais de los ciegos el tuerto es el rey".
Les persones que han liderat la negociació d' aquest conveni han oblidat que hi han empreses amb comite i sense d' empresa que ja tenen millors condicions i no han fet l' esforç d' estudiar un sector on hi ha una gran majoria d'empreses per sobre d' aquest conveni. Es llastima que aquest li estiguen fent la feina a la patronal tot defensen la precarietat dels sector per interesos personals, però EL DIVENDRES 21 A LA UNA A CCOO TOTS ELS QUE VULGEU VENIR PODREU VEURE LES RAONS DE PES PER NO SIGNAR UN CONVENI EN AQUESTES CONDICONS.
Demanar respectar per qui ja representem el sector es bàsic, cosa que uns quans que per cert són minoria no ho fan!!!

Anònim ha dit...

Jo tampoc estic d'acord amb aquest conveni. Com podeu dir que és un bon conveni? Pregunto: on és el plus de nocturnitat? No hi és. On és el preu del kilometratge? No hi és. On estan les clàusules de revisió salarial? No hi són (encara que digeu que s'ha signat per 2 anys). On està l'antiguitat? No hi és. Per què es treballen més hores que en l'estatal? Per què no es desenvolupen les categories salarials? Per què es permet que les hores incidentals es retornin al mateix preu i quan l'empresari vulgui? I així, podríem continuar amb molts petits grans detalls. Altre cosa és si us interessa vendre que aquest bunyol és un bunyol d'or, però no deixarà de ser un bunyol. Digueu que no heu pogut aconseguir més, que la patronal estava molt tancada, que no us heu posat d'acord, que les coordinacions internes han fet fallida, que no heu estat capaços d'unir forces i fer consultes... però no ens intenteu vendre que una gran pifiada i una oportunitat perduda millorarà el 90% dels treballadors. Aquells que hagin negociat que assumeixin responsabilitats i expliquin el per què d'aquests pactes, però no ens prengueu per babaus, per això ja tenim a la patronal.

insercio social ha dit...

Jo no he participat en la negociació del conveni però entenc que per a negociar també s'ha de comparar amb allò que tenim, no amb la utopia.

Potser molts tenim condicions millors a la nostra empresa per raó de pactes d'empresa, però la majoria dels que coneixo sufreixen l'aplicació estricta de l'estatut dels treballadors i aquest conveni, que és un MARC, els normalitza. Per a la resta el conveni no ens empitjora pas, i és feina nostra continuar lluitant a nivell de pactes d'empresa per a millorar.

No hi ha nocturnitat perquè no existeixen hores extraordinaries. Però hi ha 50 % d'hores festives/nocturnes de DISPONIBILITAT (que ja són 10%) en hores accidentals. Als cicles continus la taules salarials ja són molt superiors peque ho incorporen.

Hi ha dietes i benzina estipulades, però no kilometratge. Doncs si això és un marc ara és l'hora dels pactes d'empresa.

No hi ha revisió salarial però hi ha un augment del 8 amb un ipc del 4, i al 2009 toca tornar a negociar.

No hi ha antiguitat però bé que no ens la tocaran gràcies a la garantia ad-person. Però recordeu també que la realitat de l'antiguitat és que està en extinció arreu. Ja podeu anar oblidant-vos-en.

I les hores extra tampoc no existeixen. La realitat d'ara mateix és que, hora que fas de més, hora que tornes, com al conveni del lleure.

I no es veritat que treballem més hores que l'estatal, sino que les taules estan calculades amb més hores, però jo en treballo 35 i ningú em vol fer treballar més ni pagar-me menys, sinó que ho hauré de calcular a partir del comput del conveni catala.


En fi, si la solució a una manca de marc regulador decent és continuar com estàvem (com estava la majoria de gent que coneixo) o COM VOLEM QUE LA PATRONAL ACEEPTI, llavors estem comdemnant els companys amb pitjors condicions per egoisme d'apelar a les millors condicions que tenim alguns gràcies a pactes d'empresa que ens afavoreixen.

La solució (solució d'aquest infantilisme laboralista) és precisament, com apuntava el herman que ens afiliem i treballem de debó dins dels sindicats, és a dir, que n'aprenguem.

No s'hi val estar desmobilitzat en front de la patronal i quan toca negociar mobilitzar-se contra els companys i enrocar-se en un "o tothom tan bé com jo o tots igual de malament com sempre excepte jo"

La negociació del conveni es produeix en aquet àmbit. Cal enquadrar-nos dins dels sindicats. Això no treu debatre tot el que calgui, aquí mateix, per exemple. Perquè el principal problema que hem tingut és que manquen forums de debat en el sector que puguin facilitar als sindicats un indicador sobre les possibilitats de mobilització.

Venim de relacions laborals paternalistes i vocacionals. Ara és l'hora de discutir en termes laborals, de pressionar (a la patronal) -i per a pressionar cal tenir capacitat de mobilització-. Per tant, tenir idees clares i capacitat només s'aconsegueix organitzant-se, i l'organització és dins dels sincats. Fora d'això només hi ha dues vies: no la manca d'organització (incapacitat d'influir) o l'organització marginal (també incapaç d'influir). Es un aprenentatge, i de cara al proper conveni hauríem d'haver après molt més. See you al sindicat.

Anònim ha dit...

Hola inserció laboral...
Veig que has contestat al meu missatge amb cert to... d'adoloriment. Evidentment que hi ha gent per sota d'aquest conveni, no dic pas que no.
Pel que dius de les hores extraordinànires i les incidentals... Les extraordinàries estan "prohibides". Perfecte. Però existeixen les incidentals. A partir d'ara, quan algú es posi malalt et poden demanar que el supleixis. I sí que t'ho retornaran hora feta hora tornada, però es regula amb el còmput anual. L'empresari doncs decideix quan tornar-t'ho, perquè quan ho demanis et pot dir que t'esperis per veure si fas el còmput al final d'any.
Respecte al kilometratge. Ara és hora de pactar amb l'empresa? Qui pactarà? Qui tingui comitès forts. Aquells que no en tinguin, o no siguin forts (precisament aquells que estan per sota d'aquest conveni) a quins pactes arribaran? Els plaeixo.
Respecte a la resta que dius, i en virtut de la clàusula ad-pesonam, és veritat que a tu no et poden tocar res més, ni tan sols absorvir-lo (aquest és un bon punt del conveni). Però els nous treballadors que entrin, entraran per sota de les teves condicions. Així, es crearan unes diferències difícils d'explicar, i crearan treballadors classe A i classe B.
Jo no estic demanant cap utopia. I entenc que hi ha molts que estan molt per sota. El que no podem fer és un puf de conveni perquè hi ha molta gent que està molt malament. També et puc dir que jo no el signaria perquè penso que pot estar millor, no perquè no em toquin les meves coses (aquest egoisme que tu deies). Precisament, la garantia ad-personam fa que a mi, que estic per sobre, m'interessi molt més que als que estan per sota adscriurem a aquest conveni. No facis demagògia barata. No, estic en contra no perquè vagi per sota del que ja tinc, sinó perquè no respon a les expectatives que s'havien creat, ni a la justícia social que reclamem.
Per últim, dir-te que ja estic dins d'un sindicat i que fa temps que estic lluitant des de dins perquè les coses millorin.
Ja veus, tot allò que ens tireu en cara als que no estem d'acord, si us hagesiu informat una mica millor, no ho haurie pogut dir.
Amb la millor de les intencions, però disenteixo dels teus criteris.
Una abraçada.

Anònim ha dit...

Ep! Què ha passat amb el grup de discussió de Yahoo? Hi estava inscrita i ara em diu que ja no existeix, però tampoc s'ha notificat que s'eliminés el grup... Algú en sap res?